Passos ferms cap a la socialització al Programa de Socialització Inclusiva

Passos ferms cap a la socialització al Programa de Socialització Inclusiva

Realitzar una activitat compartida amb altres persones és una bona manera de que s’iniciïn converses i relacions que amb el temps poden esdevenir amistats, en definitiva configurar un entorn social amb qui relacionar-se i obtenir una sensació de benestar lligada a l’alegria i la satisfacció.

Per a les persones amb X Fràgil, les relacions no sempre han estat senzilles d’establir, sobretot si no es treballen factors com vèncer la timidesa o la interacció; i és justament aquests i altres aspectes els que es treballen al Programa de Socialització Inclusiva (PSI), un espai on nois, noies i germans i germanes de persones amb X Fràgil d’entre 6 i 14 anys comparteixen temps a través d’activitats d’oci educatiu.

Entre les propostes realitzades aquest curs 2021-2022, trobem una sortida on ens imaginem que portem un davantal i un barret de xef que ens transforma en xocolaters i xocolateres per unes hores. Amb aquest pretext i sempre amb una fórmula distesa i alegre, treballem diversos aspectes bàsics per a poder disposar de certa autonomia en el dia a dia.

La responsabilitat de preservar el títol de transport és una d’elles. Cada persona assistent al PSI ha de fer-se càrrec de tenir la pròpia targeta de transport i la gestió d’aquesta en el moment de validar-la i tornar-la a desar.

També el desplaçament en el propi mitjà de transport com és l’autobús és un factor a tenir en compte. Per a les persones amb X Fràgil, els espais concorreguts i tancats són potencialment angoixants, de manera que desenvolupar-se tranquil·litat i confiança en un transport públic, significa el fruit obtingut en un camí traçat de mica en mica amb voluntat, esforç i un suport adequat.

Previ a l’acció de creació, en Museu de la Xocolata ens va oferir una explicació sobre l’origen del cacau, el seu cultiu i els processos que se somet fins arribar a transformar-se en xocolata. Aquest fet demanda una atenció per part de tothom per a retenir el missatge i després desenvolupar eines per poder-lo compartir amb els familiars, companys d’escola o amb altres persones que no hi hagin assistit.

Vèncer la timidesa o la interacció també es treballen de manera especial en cada sortida. Aprofitant l’hora de l’esmorzar, es promou un intercanvi de preguntes i respostes entre tothom amb els temes quotidians i comuns com les activitats fetes durant el cap de setmana o l’esmorzar. Especialment indicatiu del camí iniciat i del recorregut és que a mesura que passen els dies i les trobades, es van despertant curiositats entre les i els assistents i es generen preguntes i xerrades de manera espontània, de manera que la cohesió grupal, la mirada de complicitat i companyonia ja està activada.

Especialment remarcable és també l’expressió més fluïda i facilitadora que proporciona una activitat creativa. En aquesta sortida en concret, a través de la manipulació de la xocolata. Seguint les indicacions del personal del Museu, per parelles es manipula la xocolata amb un motlle escollit prèviament, aquí es posa de manifest la presa de decisions, l’ajuda mútua, l’atenció i la interacció.

I tota sortida arriba al final i nosaltres no podem acabar una jornada com aquesta sense seure en una taula i mirar enrere. Elaborem un diari de totes les sortides i és el moment de posar-hi paraules i imatges, tot recordant l’experiència anterior, en aquest cas va ser a My Little Van Gogh i que es pot llegir en aquest enllaç. D’aquesta manera, a través del retrovisor, treballem la reminiscència

Tot plegat com sempre, a través de les propostes generades des de l’equip professional, especialitzat en X Fràgil i amb la voluntat i el convenciment actiu de fer passos cap a l’autonomia i el benestar general de les persones amb X Fràgil i les seves famílies.

El Programa de Socialització Inclusiva rep el suport de Fundació El Somni dels Nens