Programa de Socialització Inclusiva: Adults i infants a CosmoCaixa

Programa de Socialització Inclusiva: Adults i infants a CosmoCaixa

Comencem una nova temporada del PSI i ho fem per la porta gran amb dos grups diferenciats: adults i infants. Amb la creació del grup d’adults i a través de l’oci podem seguir donant suport a les persones en matèria de socialització i presa de decisions (entre moltes altres!), un cop ja s’ha superat l’etapa infantil.

En aquesta ocasió es va decidir fer una visita al CosmoCaixa, on cada grup va poder fer activitats diferents especialment pensades per cada etapa vital. 

Pel que fa al grup dels infants i gràcies a la complicitat de Fundació Somni dels Nens, participem a l’activitat “Creativity”, que consisteix en un espai amb 4 zones diferenciades (mecànica, vent, electricitat i llum), amb la finalitat que els infants dissenyin i experimentin tot posant en marxa la creativitat a través de la manipulació i muntatge d’objectes i materials.

Però com sempre en les nostres sortides, això només és una excusa per treballar aspectes que aporten benestar a la persona. Treballem:

L’autonomia personal: cada infant es gestiona els seus propis tiquets d’entrada al recinte i els valida a la màquina corresponent per poder accedir-hi. Aquest és un factor important per a l’autonomia, per poder ser capaç de desenvolupar-se tranquil·lament en un entorn de recinte públic. 

La responsabilitat: es treballa a través dels càrrecs. En aquesta ocasió, per exemple, la Júlia va ser l’encarregada d’explicar a la resta del grup el que sabia sobre un dels àmbits de CosmoCaixa: el Bosc Inundat.

Les habilitats socials: promovent la conversa i el companyerisme entre iguals, fomentant la interacció i millora de comunicació davant de persones desconegudes i vèncer la timidesa. Ho treballem a través de dinàmiques a l’hora de l’esmorzar, un moment ideal per provocar la conversa més costumista al voltant de temes comus bàsics com l’ingredient principal de l’entrepà, fet que propicia que es despleguin converses sobre el dia a dia com per exemple, l’escola.

En relació al grup de persones adultes, es realitza l’activitat “Reptes de Ciència”, una proposta basada en reptes relacionats amb l’electricitat i tot el que l’envolta.

Un dels reptes és especialment clau per a les persones amb X Fràgil perquè consisteix en fregar un plàstic a l’esquena del/la company/a del costat amb intensitat, durant uns 20 segons. Això fa que un cop passats aquests segons, la persona que rep l’estímul, toca una bombeta i aquesta s’encén.

Per a les persones amb X Fràgil, el contacte físic pot provocar estrès i cert nerviosisme, per tant, que les persones del PSI Adults formessin part d’aquesta experiència i fessin la prova controlant els nivells de nervis, demostra el bon camí iniciat i les excel·lents perspectives per cada persona. Un gran pas realitzat, que se suma a la resta de petites accions diàries per assolir la socialització i la participació activa en la societat.