Pugem a Montserrat dins el Programa d’Autodeterminació

Pugem a Montserrat dins el Programa d’Autodeterminació

Acció de decidir-se per si mateix.
Així és com el Gran Diccionari de la Llengua Catalana defineix ‘Autodeterminació’. Fa unes setmanes, el Programa d’Autodeterminació (PdA) va fer una sortida a Montserrat per posar en pràctica accions diverses per a que les persones amb Síndrome X Fràgil tinguin una autonomia el més gran possible, prenguin les seves pròpies decisions i es puguin comunicar amb fluïdesa amb el seu entorn.

Així doncs, abrics, motxilles i esmorzar preparats!
Fins a la destinació agafarem tren i també el cremallera, un mitjà poc freqüent que consisteix en un sistema ferroviari que es basa en un engranatge mecànic d’encaix a la via d’un tercer riell dentat o cremallera. En aquest escenari treballarem aspectes relacionats amb la comunicació, on cadascú ha de fer fotografies dels fantàstics paisatges que es veuen des de la finestra per enviar-ho a la família. Amb aquest exercici també es treballa el bon ús del telèfon mòbil.
El temps de viatge des de la Plaça d’Espanya és de més de 90 minuts, una durada considerable que necessita diversió, dinamisme, bon humor i música i és per això que es proposen cançons per cantar entre tothom. D’aquesta manera també alliberem la tensió i l’estrès que suposen els espais tancats per a les persones amb X Fràgil i el fet de no poder caminar a l’aire lliure durant més d’una hora i mitja.

Per fi arribem al centre del recinte del santuari! Pujant amb el cremallera hem gaudit d’una espectacular i privilegiada visió de la muntanya però ara és hora de fer visites.
Comencem per fer una passejada per l’abadia, després entrem a la basílica i acabem tornant a contemplar les vistes. Un entorn de vegetació espectacular!

L’hora de dinar és innegociable quan la gana apreta i amb un grup de gent diversa, amb diversos gustos gastronòmics, res millor que un buffet lliure, on, cadascú escollirà allò que li va millor. Aquesta presa de decisions quotidianes són especialment importants per a les persones amb X Fràgil, ja que configuren la persona cap a la plena autonomia.
A més, és un moment ideal per començar converses, intercanviar experiències sobre el cap de setmana o simplement, sobre l’últim partit de bàsquet.

I després de dinar, una mica de passejada per fer baixar el dinar, tornem a agafar el cremallera i després el tren per tornar cap a casa després d’una jornada on a través de paradigmes quotidians, hem treballat la presa de decisions, la cohesió grupal a través del temps lliure i l’oci, la comunicació i l’autonomia amb el suport de professionals especialitzats.