Rodem per la X Fràgil. Passejada en Roda Petita 2023

Rodem per la X Fràgil. Passejada en Roda Petita 2023

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Una societat d’escala humana és aquella en que les persones s’ofereixen oportunitats les unes a les altres, on tothom hi té un paper i no hi ha ningú invisible.

Des de l’Associació fem passes per contribuir a la transformació de la societat cap a una actitud inclusiva a través de tots els programes i serveis que oferim de manera permanent però hi ha un dia a l’any especialment marcat en el calendari que comporta un vincle amb carrers de l’entorn de la Plaça del Nord i els veïns i les veïnes del barri. I és que la Passejada en Roda Petita permet fer visible la Síndrome X Fràgil mostrant a tothom les habilitats i interessos de les persones afectades.

Patins, patinets i rodes petites en general van omplir el pati Blau de La Salle Gràcia, punt de trobada de la Passejada. Allà, tothom rebia la bossa oficial gentilesa de McRoller plena  de productes per ajudar a recuperar forces un cop fet el recorregut: una poma d’Ametller Origen, una ampolla d’aigua Veri, Cola-Cao pels esmorzars o berenars juntament amb un amplificadors de pantalla de mòbil i uns sticks de Nocilla.

A més, gràcies a l’Ajuntament de Barcelona, les persones participants podien escollir entre un buf o una gorra.

I a les 11h en punt, tothom en acció!

Començava el recorregut amb la complicitat de l’escola de patinatge Rodats, qui ens va compartir la seva expertesa sobre rodes.

Els carrers de la Vila de Gràcia es van omplir de bona sintonia i persones disposades a donar visibilitat a la Síndrome X Fràgil, com tot el que és bo, el recorregut es va fer curt i al cap de vint minuts tothom ja tornava a estar al Pati Blau. 

Una barra de bar amb bons productes sempre és una aposta segura i es converteix en l’epicentre de qualsevol festa, i més quan la responsabilitat recau sobre les persones amb X Fràgil participants del Programa d’Autodeterminació, que mostraven les seves habilitats atenent a tothom que demanava un refresc, unes olives i patates, vermuts Miró o cervesa Estrella Damm. 

Per a aquestes persones, fer-se càrrec de la barra de bar i haver d’atendre al públic significa una consolidació important del que es treballa al Programa, relacionant-se amb persones desconegudes, atendre les peticions, servir les begudes adequadament en gots, etc. 

La resta del pati es va convertir en una gran àrea on realitzar tallers: un circuit de patinatge a càrrec de l’Escola Rodats, una gimcana dels sentits, un pinta-cares, Lutxana Art* proposava realitzar un dau amb productes saludables, tothom qui volia podia col·laborar en un mural participatiu, i allò de  “mà a la papallona i peu a a la X” en el TwiXter,  que recordava el mític joc Twister però amb conceptes que divulgaven les característiques de la Síndrome X Fràgil. 

Totes aquestes accions tenien un element imprescindible i comú i és que hi convergien persones amb síndrome X Fràgil i persones sense, col·laborant, jugant, participant activament, cooperant. La mirada i l’actitud inclusiva va assolir la màxima esplendor.

Temps també per sortejar productes, una activitat que sempre arrenca somriures i il·lusió a tothom, però sobretot a qui guanya algun dels premis: Un àpat per a dues persones al Restaurant Hisop, un àpat per a dues persones a la marisqueria Lluritu, una espatlla de gla ibèrica d’Andreu gastronomia, un massatge a Sleimy centre de massatges, un quadre realitzat amb resina de Delycat, un jersei de llana i una espelma de soja d’Atelier Ciutat Vella i lots de material esportiu gentilesa d’Esportcat.

La percussió sempre ha estat el millor aliat per pujar l’ànim i acabar la festa a dalt de tot. Kabum! no va decebre i va posar tota la carn a la graella amb un ritme trepidant a base de tabals, caixes i subgreus per formar ajudar a formar una gran X al centre del pati com a colofó de l’esdeveniment.

Tot un matí de diumenge on es va demostrar que una societat d’escala humana és possible si tothom estén la mà.

Imprescindible és la tasca de les més de 50 persones voluntàries que es van sumar enèrgicament en l’organització de l’esdeveniment, col·laborant en totes les àrees que comporta la producció d’un acte d’aquestes característiques.

I volem donar les gràcies també a les empreses i institucions que han col·laborat en aquesta edició de la Passejada en Roda Petita.

 

 width=

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”2322,2370,2372,2360,2364,2366,2378,2382,2390,2394,2396,2392,2350,2346,2344,2388,2386,2384,2380,2356,2354,2376,2374,2348,2362,2368,2358″][/vc_column][/vc_row]