Sortida del Programa d’Autodeterminació

Sortida del Programa d’Autodeterminació

Tota persona necessita autonomia i determinació per portar a terme el seu projecte de vida, per escollir lliurement allò que vol fer i com ho vol fer. Per actuar en conseqüència, coherència, responsabilitat i compromís

L’autonomia s’aplica a molts aspectes del dia a dia, tot i que de vegades podrien passar inadvertits: autonomia també és agafar el transport públic, anar a comprar, decidir quina roba vestir, preparar-nos l’esmorzar o seure en una terrassa per prendre un refresc, entre moltes altres coses.

Aquest cap de setmana ha tingut lloc una sortida del Programa d’Autodeterminació (PdA) per seguir treballant aquests aspectes amb nois i noies amb X Fràgil però a través de propostes d’oci educatiu.

La jornada comença amb la trobada a la plaça d’Espanya on agafem el bus per pujar fins al Poble Espanyol. Amb aquesta acció ja comencem el treball, ja que tota persona ha de poder-se moure amb transport públic amb autonomia, responsabilitat i tranquil·litat.

Un cop al Poble Espanyol, primer fem les presentacions per donar-nos a conèixer cadascú i tenim la sort no només de poder visitar una rèplica d’espais emblemàtics d’arreu d’Espanya sinó que a més estaven ambientats amb decoració de Halloween: carbasses, esquelets, tombes, aranyes…

L’Anna, el Josué o la Belén formen l’equip professional que acompanyen als nois i noies assistents, i expliquen curiositats dels espais que es visiten i generen preguntes tancades. D’aquesta manera es comprova si la informació arriba correctament als nois i noies i, per cada resposta correcta, s’acumulen uns punts (que després veurem per què).

Ens prenem un descans en uns bancs a peu de la muntanya i a la vegada treballem les habilitats socials, reduïm la timidesa, l’angoixa social i estimulem la capacitat interrelacional.

Bona mostra d’aquest fet és la realització d’un joc de mímica. La mecànica és senzilla: es formen parelles, l’equip professional proposa un tema a cada parella que s’ha d’escenificar i són la resta de participants qui han d’encertar-lo.

Bon humor i rialles assegurades i a la vegada esdevé una gran descoberta de capacitats artístiques fins ara no detectades! De fet, més d’un es va animar a “actuar” sense la necessitat de la parella del joc.

Tota bona trobada compta amb un bon àpat, tant és així que les croquetes i truites de patates per anar fent boca van donar pas a una esplèndida i gustosa paella i una crema catalana de postres! 

Però no tot acaba aquí, sovint els àpats venen acompanyats de sorpreses i en aquest cas va ser en Rafa Morillo, referent educatiu durant molts anys dels joves participants al PdA.

Tota una sorpresa agradable i gratificant.

I és que aquesta sortida no només estava oberta a les persones que actualment segueixen el Programa d’Autodeterminació, sinó que també s’hi poden sumar persones que ja l’han realitzat i han aconseguit el grau d’autonomia desitjat.

La seva presència és enriquidora, i fa que es converteixin en referents i inspiració de les actuals participants.

I ara sí, arriba el moment del comiat no sense abans fer un recompte dels punts obtinguts i entregar els reconeixements en forma de diploma a totes les persones assistents. Les categories són diverses: la persona més alegre, la més responsable, la més divertida… n’hi ha per tothom!

Eduard, Pol, Joel, Nuria, Julia, Edgar, Alex, Ignasi, Yeray, Dani, Adrià, Jordi, Marc i Roger: us endueu a casa l’experiència d’un dia fantàstic que complementa el camí que feu dia a dia cap a l’autodeterminació.