Taller de sexualitat – l’experiència

Taller de sexualitat – l’experiència

Resoldre dubtes, inquietuds i donar eines i consells són algunes de les finalitats dels tallers divulgatius que des de l’Associació Catalana Síndrome X Fràgil, oferim a les persones associades.

Una de les últimes experiències en aquest sentit, ha estat el Taller de Sexualitat, on familiars directes i tutors i tutores de persones amb X Fràgil han pogut resoldre dubtes inherents al procés del despertar sexual.

El taller, impartit en la modalitat online, va córrer a càrrec de Maria Clemente, psicòloga general sanitària i sexòloga, especialista en neurorehabilitació i en l’atenció a la diversitat funcional i Gerent de Tandem Team, que ofereixen assessorament i formació per al desenvolupament satisfactori de la sexualitat en persones amb diversitat funcional, intel·lectual i mental.

La Meri, una de les mares assistents a la xerrada, és mare de la Núria i el David, de 16 i 12 anys respectivament. Considera molt valuosa l’experiència de la xerrada ja que, una de les seves inquietuds era com abordar el procés de canvi del cos i les necessitats que se’n deriven.

Ens explica que tot i que la Núria és més gran que en David, encara no ha fet el procés de despertar, però en David ja ha copsat alguns canvis i aquest despertar és més evident. Necessitaven eines i respostes com a família, i les van trobar en la xerrada de la Maria.

Per la seva banda, la Maria destaca que el primer que cal pensar és que l’edat infantil no és eterna, en algun moment es produirà el despertar i caldrà poder-hi respondre.

És habitual que a partir dels 9 anys, es detectin conductes sexualment actives com tocaments. Aquest fet no és com les conductes sexuals adultes sinó més aviat de descoberta, d’exploració i coneixença

El paper de les mares, pares i tutors en aquests casos ha de ser explicativa, és a dir, es pot proporcionar informació a l’adolescent però sense creuar la línia experiencial, que aquesta és millor que vagi a càrrec d’una professional de la sexologia, que oferirà continguts d’educació sexual adaptats a les característiques i capacitats físiques i cognitives que inclou el coneixement del cos (propi i aliè), el reconeixement de l’orientació i rol sexual, i l’exploració dels mecanismes de plaer, entre d’altres.

La Maria ens explica que des de Tandem Team, han posat en marxa una idea innovadora com és la d’una persona acompanyant íntima i eròtica, a l’abast de persones amb diversitat funcional, intel·lectual o mental i majors d’edat. Un espai per compartir una experiència sexual en condicions d’igualtat, llibertat i dignitat, on les persones es poden expressar eròticament. Per saber-ne més sobre l’acompanyament íntim i eròtic, fes clic aquí.

Tot plegat va ser un taller amè i útil on les persones assistents van poder ser en un espai de trobada amb l’assessorament professional per donar resposta a totes les preguntes.