Taller de sistema monetari per a persones amb Síndrome X Fràgil

Taller de sistema monetari per a persones amb Síndrome X Fràgil

Una de les accions més quotidianes és anar a comprar, ja sigui fer la compra setmanal al mercat, el pa cada dia o una bossa de caramels. Són activitats que requereixen una presa de decisions prèvia, acció, socialització i responsabilitat, i tenen connotacions que ens acosten a l’autodeterminació.

Les persones amb X Fràgil sovint presenten dificultats per a les operacions matemàtiques. Aquest fet juntament amb el de l’ansietat social que pot representar haver de fer cua en un establiment, demanar el que volem a una cafeteria o que ens tornin el canvi a la mà, fa que sigui un aspecte a treballar específicament.

Per aquest motiu, des de l’Associació Catalana Síndrome X Fràgil, es va portar a terme un taller per explicar a les famílies una metodologia per interioritzar el sistema monetari en persones amb X Fràgil.

La sessió, conduïda per Anna Minguella, gerent de l’Associació, Integradora i Educadora Social especialitzada en Educació Especial i Programació Neurolingüística, va presentar una metodologia de treball innovadora i feta a mida per a persones amb X Fràgil.

Un sistema que tenint en compte les necessitats i potencialitats de les persones, obté uns bons resultats que permeten a les persones amb X Fràgil, realitzar compres habituals i quotidianes, incrementant la seva responsabilitat i per tant, contribuint a la millora de la qualitat de vida.

Les persones amb X Fràgil gaudeixen de bona memòria visual i un processament global de la informació. Aquests seran dos aspectes clau a tenir en compte a l’hora d’aplicar la metodologia en base a unes consignes repetitives per afavorir també la memòria auditiva.

En una primera fase, és important que les persones puguin diferenciar i comptar les diferents monedes segons el seu valor. Per aconseguir-ho, s’ha ideat un sistema basat en recompte punts ubicats a les monedes que facilita i molt la comprensió i la diferenciació dels valors.

En fases posteriors, es treballen els preus exactes, els arrodonits i així successivament.

És important també, treballar aspectes relacionals amb la resta de persones de l’establiment o els protocols socials a seguir a l’hora de demanar el compte a la cafeteria o un croissant per berenar a la pastisseria: des de la presa inicial de decisió de compra fins al moment de donar les gràcies i acomiadar-nos de l’establiment, passant per com fer una cua i de quina manera demanar el que volem.

El camí cap a l’entesa i domini del sistema monetari és un recorregut constant del dia a dia, on amb el suport adient i els materials més personalitzats, s’aconsegueixen resultats molt satisfactoris. Així ho relaten les famílies que han viscut l’experiència d’aquesta formació i que viuen cada dia l’evolució de la persona afectada amb X Fràgil: la importància, la tranquil·litat i benestar que aporta a tothom conquerir una parcel·la més d’autonomia que permet portar a terme el projecte de vida.

L’Associació inclou el taller de Sistema Monetari dins el Programa d’Autodeterminació, de manera que les persones que s’acullen en aquest programa assoleixen els coneixements i habilitats necessàries de manera individualitzada i amb el suport professional i especialitzat de l’Associació.

Si vols que el familiar amb X Fràgil pugui rebre el suport especialitzat del Programa d’Autodeterminació, escriu-nos a info@xfragil.cat i te’n informarem.