Formació en Síndrome X Fràgil a professionals de Mèxic: una aposta per la inclusió i el suport personalitzat

Formació en Síndrome X Fràgil a professionals de Mèxic: una aposta per la inclusió i el suport personalitzat

A l’Associació Catalana de la Síndrome X Fràgil treballem per fer visible i comprensible la Síndrome, i una de les nostres missions principals és la divulgació activa.

En aquesta línia, vam tenir l’oportunitat de col·laborar amb la Confederación Mexicana de Organizaciones en favor de la Persona con Discapacidad Intelectual (CONFE), realitzant una formació adreçada a professionals socioeducatius.

Aquests professionals estan iniciant un projecte d’inserció laboral a Mèxic, on persones amb la Síndrome X Fràgil hi tindràn un paper destacat.

La nostra formació es va enfocar a proporcionar-los eines pràctiques i coneixements clau perquè puguin donar suport adequat per així afavorir el desenvolupament personal i professional.

El contingut formatiu es va estructurar al voltant de quatre eixos essencials:

  1. Conèixer la Síndrome X Fràgil i les seves característiques principals.
  2. Aprendre estratègies de treball en l’aula adaptades a les necessitats de les persones amb SXF.
  3. Identificar com aprenen millor i potenciar el seu desenvolupament.
  4. Reconèixer barreres i limitacions, i aplicar tècniques efectives per superar-les.

Una mostra de les eines que es van compartir en aquesta ocasió és la implementació del maneig del sistema monetari en persones amb X Fràgil, un sistema pioner i premiat, ideat per Anna Minguella (gerent de l’Associació):

El valor de l’aplicabilitat pràctica

Un dels aspectes més valorats pels participants va ser el caràcter pràctic de la formació. No es van quedar només amb conceptes teòrics, sinó que van rebre eines i recursos que poden implementar directament en el seu dia a dia professional:

“Quiero realizar todos los apoyos visuales relacionados a ciertos procesos, hacer el apoyo para conducta y motivación, y uso de timer.”

 “Fue una formación muy práctica, no solo conceptos abstractos, sino herramientas aplicables.”

 

Compromís amb la mirada inclusiva

Aquest tipus de col·laboracions reforcen la nostra visió de construir una societat més inclusiva, compartint experiències i coneixements per a que professionals d’arreu puguin adaptar els seus espais, mètodes i recursos.

A Mèxic, aquest nou projecte d’inserció laboral promet generar un benestar en moltes persones, i des de l’Associació, ens alegrem enormement haver tingut l’oportunitat de contribuir-hi.

Des de l’Associació, seguim treballant per compartir coneixements i fer créixer una xarxa de suport!